?meta title="FAQ"

Debian.fi:n FAQ (vielä keskeneräinen)

Debianin kotisivu sisältää runsaasti olennaista tietoa ja vieläpä useimmiten selkeästi esitettynä. Lisäksi muilla sivuilla on Debianin kannalta tärkeää tietoa. Tällä FAQ-sivulla pyritään keräämään näitä tietoa helpommin löydettäväksi.

1. Ohjeita Debiania käyttävälle

1.1 Tietoa Debian-projektista

Debianin asennusoppaan ensimmäinen luku kertoo Debian-projektin historiasta ja sen perustana olevasta vapaiden ohjelmistojen filosofiasta. Debianin perustuslaki kuvaa Debian-projektin organisaatiorakenteen.

Tärkeitä Debianin kehitystä ohjaavia dokumentteja:
Yhteisösopimus vapaiden ohjelmistojen yhteisön kanssa sekä Debianin vapaiden ohjelmistojen ohjeisto.
GNU General Public License (GPL) on yksi tärkeimmistä vapaiden ohjelmistojen käyttämistä lisensseistä. Debianiin sisältyvistä ohjelmistoista suuri osa on GPL-lisensoituja. GPLv3:n epävirallinen suomennos

1.2 Debianin käyttöönotto

Debian-referenssin lukeminen antaa hyvän pohjan Debian GNU/Linux-käyttöjärjestelmän ymmärtämiseen. Debianista on julkaistu i386-alustalle Live-CD, jolla voi kokeilla Debiania ilman asentamista kovalevylle. Perinteisen asennettavan Debian-version hankkiminen on helppoa. Debianin asentamiseen on ohjeet. Asennuksesta löytyy myös englanninkielinen artikkeli ruudunkaappausten kanssa.

1.3 Ongelma! Mistä saa apua?

Etusivun Debian-aiheiset IRC-kanavat voivat olla nopea tapa saada apua. Debianin Tuki-sivulla on esitetty myös muita keinoja saada apua.

2. Tapoja osallistua Debian-projektiin

Debianin kuinka voit osallistua-sivut antavat vinkkejä siitä, millä eri tavoilla voit osallistua Debian-projektin toimintaan. Timo Jyringin artikkeli Ubuntu-blogissa sisältää kappaleen [Debianiin osallistuminen], (http://blog.ubuntu-fi.org/2007/debian-40-julkaistu/) joka kannattaa lukea.

2.1 Bugien eli vikojen raportoiminen

Jos kohtaat Debiania käyttäessäsi ohjelman joka ei toimi, tai toimii väärin, kyseessä saattaa olla vika. On tärkeää, että vioista raportoitaisiin, jotta ne voitaisiin korjata. Ohjeet viasta ilmoittamiseen.

2.2 Kääntäminen

Debianin omat suomennus- ja lokalisointisivut.
Avoimen lähdekoodin ohjelmien lokalisointi-sivusto. "Avoimen lähdekoodin ohjelmistojen suomen kielen käännösryhmien yhteinen portaali." Kääntämisestä kiinnostuneen Graalin malja.

2.3 Dokumentointi

Debian-dokumentointiprojekti.

2.4 Debianin levittäminen ja promootio

2.5 Auta muita käyttäjiä ja osallistu keskusteluun IRC:ssä tai postituslistoilla

2.6 Debian kehittäjänä

Debianin uusien ylläpitäjien nurkkaus.
Kehittäjien nurkkaus.

2.7 Lahjoittamalla rahaa tai laitteistoja

Software in the Public Interest SPI on yhdistys, joka on perustettu hoitamaan Debianille annettuja lahjoituksia. Euroopassa rahalahjoitukset voi tehdä SPI:n yhteistyökumppanin ffis:in kautta. Lisätietoa Debianin lahjoitussivuilta.