Ihmetystä

Mikäs tarkoitus tällä Debian.fi sivustolla oikein on?? Olen seurannut jo jonkin aikaa tätä ja näyttää siltä että tämä sivusto on samaa maata kuin hautausmaa jossa ei tapahdu yhtään mitään. Eli voisikohan joku "nero" selittää mikä tämän sivuston tulevaisuus/tarkoitus oikein on??


Tervehdys!

Olisikohan mahdollista liittää tänne debian.fi:in niin sanotusti oikea foorumi softa? Miten tänne pystyy luomaan uutta sivua? Olisin halukas tekemään ohjeistuksia Debianille jos mahdollista?!


Terve, muut debian.fi:n käyttäjät!

Etusivu kertoo: "Tarkoituksena on käyttää tätä paikkana materiaalille, josta on hyötyä tai iloa suomalaisille Debian-käyttäjille ja -kehittäjille." Mutta mitä tuo tarkoittaa? Onko wikille olemassa ns. 'Suurta. Loistokasta Suunnitelmaa', vai onko sisältö ja ulkomuoto vielä avoimina (kunhan tietysti noudatetaan Debianin henkeä ja tyyliä)? Onko wikistä tarkoitus tulla Debianista jo olemassa olevaa tietoa ja linkkejä keräävä vai onko sivuille tarkoitus suurimmaksi osaksi tuottaa uutta materiaalia? Vai molempia sopivassa suhteessa? Ja kuinka monta kysymystä oikein voi yhteen viestiin mahtua?-)


Ei ole suurta loistokasta suunnitelmaa. Linkkilistat ovat tervetulleita, kuten myös uuden materiaalin tuottaminen, siinä suhteessa, jossa ihmiset haluavat niitä tehdä. --liw


Tein muutaman version ehdotuksestani debian.fi:n logoksi: versio1, versio2. Yksinkertaisia, mutta kelvannevat ainakin pohjiksi. Oikealle puolelle jätin tilaa sloganille, se voidaan lisätä jos/kun sellainen jonkun mielen syvyyksistä kumpuaa (esim. Debian.fi - asiaa jakelusta jota rakastat, myös kielellä jota mummot puhuvat ;-).

Sisällön suhteen ajattelin, että olisi mielenkiintoista lukea suomalaisten (ja miksei muidenkin) Debian kehittäjien ja kääntäjien haastetteluja, ehkä People Behind KDE tyylisesti. Nyt Lennyn julkaisun pikkuhiljaa lähestyessä kehittäjillä olisi varmasti runsaasti aikaa kertoilla kuulumisia. ;-)

Olisikohan mielekästä tehdä suomalaisten kehittäjien blogeista planet-koostetta? Tosin PlanetDebian hoitaa mallikkaan yleismaailmallisesti syötteiden kokoamisen, joten osittainen toisinto lienee turha? --minimalisti


Ehkä itse olisin tehnyt sinisen käppyrän valkoisella taustalla, mutta tuokin on todella hyvännäköinen logo.

Kannatan ehdottomasti Planeettamaista blogi-koostetta. En rajaisi sitä vain "virallisiin" Debian-kehittäjiin, vaan koosteeseen olisi kiva saada myös mukaan suomalaiset aktiiviset Debian käyttäjät, jotka kirjoittavat aiheesta. Olen myös vahvasti sitä mieltä, että blogi-koosteen tulisi sisältää vain suomenkielisiä blogimerkintöjä. Englanninkielisille Debian-aiheisille blogeille löytyy jo useita paikkoja.

--Petteri


Vaikka pidänkin Debianin 'kiekahduksesta' juuri alkuperäisen värisenä, niin sivun teemaan sininen on tosiaan paljon parempi. Samat logoehdotukseni, suodatettuna sinisten lasien läpi: sininen 1, sininen 2.

Keiden blogit olisivat sopivia Planettaa kansoittamaan? Joudun suureksi häpeäkseni myöntämään, etten itse kyllä osaa suoralta kädeltä nimetä kovin montaa suomen kielellä julkaistavaa blogia. Ja tietysti Planeetan tekninen toteutus on myös osa-alue, joka on ratkaistava. :-)

--minimalisti


Ikiwiki, jolla tämä wiki pyörii, osaa myös toimia Planet-ohjelman tapaisena blogien koostajana. Testailen sitä, jahka kerkiän ja jos hyvin käy, se on helppo pystyttää tänne. --liw


Logo on hyvä :) Blogi-koosteeseen voi hyvin lisätä pikku hiljaa blogeja. Myönnän kyllä, ettei niitä ole ihan hirveästi tullut vastaan, mutta ehkä kooste itsessään kirvoittaa kirjoittamaan. Jos blogi-sivun ylälaitaan laittaa vaikka ilmoituksen, että kaikki Debiania käsittelevät suomenkieliset blogit ovat tervetulleita, ja ihmettelee sitten lisää. --Petteri


I Ikiwikin sivuilta on linkkejä peräti miellyttävän näköisille ikiwikiä käyttäville wikeille. Sivujen ulkomuodosta puhuttaessa minuun vaikutuksen teki Cairon sivujen selkeys ja myös Debian-communityn klassinen käytännöllisyys. Kumpi tahansa olisi hyvä pohja debian.fi:iin kehittämiselle. Itse pidän Cairon ulkoasusta enemmän, vain yksinkertainen valikko ylhäällä ja teksti keskellä.

Debian.fi:nhän etusivullahan lukee: "Ulkonäkö on ikiwikin oletus. Sitä saa muokattua, jopa aika helposti: muutamaa mallinnetta ja tyylitiedostoa muuttamalla pääsee hyvin pitkälle." Ikiwikihän käsittääkseni muodostaa wikin Debian.fi-palvelimen mallinteiden pohjalta (voin toki olla koomisen väärässäkin :-). Mutta koska peukaloni on kirurgisesti siirretty pysyvästi kämmenen keskelle, en kykene käsittämään kuinka voisin muokata sivun mallinnetta tahi tyylitiedostoja palvelimella. Ikiwikin wikistä toki löytyy lista tiedostoista, joita pitäisi muokata. Mutten osaa. :) Kuinka edetä?

II Seurasiko täällä joku muukin DPL väittelyä IRCissä? Ajattelin kokeilla kirjoittaa suomeksi lyhyttä yhteenvetoa väittelystä ja ehdokkaista yleisesti. Olisi erinomaista jos joku muukin voisi myös kommentoida väittelyä, ehdokkaita tai DPL:n virkaa yleisesti.

III Veisin eteenpäin ideaani Debianin ympärillä pyörivien ihmisten haastatteluista, mutta mistä löytää haastateltavat ja kuinka ottaa yhteys heihin? Ja mitä kysyä "kukas olet, miten tutustuit Debianiin, miten käytät/kehität Debiania, onko lemmikkejä"-peruskuulustelun jälkeen? Ja olisiko foto kiva?-)

--minimalisti


Cairon sivut ovat kivat. Jos siitä ottaa mallia ja tekee pieniä muutoksia värien suhteen, niin eiköhän siitä saa hyvän ulkomuodon sivuille. Liw on pystyttänyt tämän wikin, joten hän osaa varmaan vastata tarkemmin teknisiin kysymyksiin.

Suomalaisia Debian-aktiiveja kannattaa varmaan kuikuilla sähköpostilistalta tai sitten irc.debian.org palvelimen #debian-fi kanavalta.

En osaa noista haastatteluista oikein sanoa, että mitä kannattaa kysyä. Varmaan juuri mainitsemasi People Behind KDE on hyvä malli. Suomen Ubuntu-yhteisö on muuten aloittanut samanlaisen sarjan: http://blog.ubuntu-fi.org/2008/behind-ubuntu-suomi-timo-jyrinki/ . Tietenkin jos suomalaisia haastattelee suomeksi, niin ehkei kannata käyttää englanninkielistä otsikkoa :)

--Petteri


Sivujen ylälaidassa on nyt minimalistin tekemä logo ("sininen 1"). Kirjoitan, jahka kerkiän, ohjeet siitä, miten parannuksia sivujen ulkonäköön voi tehdä (lyhyesti: pistän wikin git-arkiston näkyviin ja sitten kukin voi tehdä ehdottamansa muutokset omalla koneellaan; hyväksytyt ehdotukset sitten yhdistetään varsinaiseen wikiin). --liw


Ovatko ohjeet sivujen ulkoasun muokkaukseen edenneet? Tai onko aihe enää ajankohtainen?

-minimalisti


Eivät ole edenneet. Ei kyllä ole kuulunut kiinnostuksenosoituksiakaan, joten en ole pitänyt suurta kiirettäkään. --liw